Proposta Construcció d’una eina d’intercomunicació entre assemblees de barris i pobles.

Proposta de la Asamblea del Raval per els barris i pobles de Catalunya

Pots descarregar-te la proposta en pdf    > [català]    > [castellà]

[Demanem discupas a totes les assemblees que no han rebut la proposta via e-mail. Ens ha sigut impossible localitzar-lo en les actuals fonts d’informació].

L’assemblea del Barri del Raval de Barcelona va acordar el passat 5 de juliol proposar a tots els barris i pobles, la construcció d’una eina d’intercomunicació entre assemblees.La raó de la proposta es basa en que creien que el debat sobre la coordinació entre barris i pobles es pot allargar i que, mentre no existeixi un acord, és necessari i urgent disposar de canals que permetin la comunicació entre Assemblees de pobles i barris de manera lliure, horitzontal i descentralitzada.Ahir diumenge, durant la trobada de barris i pobles a la Ciutadella s’exposà la proposta en el plenari. Algunes persones de barris i pobles ens vàrem reunir per parlar sobre el tema i vàrem estar d’acord en la necessitat i la urgència de convocar una reunió a la que es convidarà a tots els barris i pobles de Catalunya.

Per aquest motiu, convidem a tots els barris i pobles el proper dissabte dia 16 de ales 18 h a la Casa de la Solidaritat, carrer Vistalegre 15, Barri del Raval, Barcelona. Per tal de començar a parlar del tema i, si és possible i hi hagués acord, posar en marxar l’eina, encara que fos a mode de prova.Us adjuntem un primer esbós de com podria ser l’eina per si serveix per acabar d’entendre la proposta. Òbviament és només un punt de partida per començar a parlar-ne.Entenem que no totes les assemblees podran estar presents durant la reunió, però seria molt important que ens comuniquéssiu la vostra opinió sobre la proposta.

També fora important que aquells barris i pobles que tingueu pensat venir, ens ho confirmeu

Para això escriviu al correu a intercomunicaciobarrisipobles@gmail.com

Salutacions i molta sort, #seguim

Assemblea del Barri del Raval de Barcelona

Eina d’intercomunicació entre assemblees de barris i pobles


Com podria ser l’eina

Intercomunicar-se no exclou coordinar-se: aquesta proposta NO és una alternativa a les propostes de coordinació que els barris i pobles estan debatent aquests dies, per exemple, a Barcelona. És fruit de la necessitat urgent de comunicar-se i compartir idees i propostes independentment del moment en que s’acorden mecanismes de coordinació entre barris i pobles; també és conseqüència de la preocupació de disposar i experimentar amb eines que fomenten l’horitzontalitat del moviment i integren el territori en igualtat, minimitzant les centralitats ja siguin polítiques o geogràfiques.

Funció de l’eina: proporcionar un instrument de comunicació a les assemblees de barris i pobles que faciliti proposar, intercanviar i compartir propostes, especialment aquelles que van més enllà del propi àmbit de cada assemblea.També és podria utilitzar l’eina per informar de qualsevol activitat de l’assemblea. Tot i que aquest no és l’objectiu prioritari d’aquesta proposta, ja que es disposa d’altres mitjans de difusió. En qualsevol cas, haurien de quedar ben diferenciades les propostes i les informacions o invitacions.

Interassemblees: qualsevol persona ha de tenir accés a la informació que contingui l’eina, però només les assemblees com a tals o les seves comissions (a través de les persones que autoritzin) podran introduir informació a l’eina.

Xarxa horitzontal: l’eina ha de permetre el treball en xarxa entre les assemblees de barris i pobles, no han d’existir centres rectors, ni geogràfics ni polítics. (recordar que aquest fet exigeix un esforç: una xarxa no funciona sense propostes, però el que fa que es mori lentament és la manca de resposta; per tant, s’ha de respondre encara que sigui quelcom com: “Ens sembla una bona idea, però durant el mes d’agost som molt pocs, sort!”).

Xarxa de xarxes de lliure federació: l’eina ha de permetre a cada assemblea associar-se lliurement amb qualsevol altres mitjançant grups d’afinitat entre els àmbits que lliurement decideixin, per exemple:

Àmbit geogràfic: exemple, Raval, més enllà del barri, treballarà a nivell de districte, de ciutat, de comarca, de país…a cada moment hem de decidir a quin àmbit dirigim cada proposta. Naturalment, els àmbits geogràfics no necessariament han de ser les actuals divisions administratives oficials, tot és qüestió de trobar afinitats o objectius comuns i posar-se d’acord.

Àmbit sectorial: seguint el mateix patró geogràfic (o no), les diferents comissions o grups de treball de cada assemblea podrien associar-se amb les seves equivalents d’altres barris o pobles. Aquests estructura federativa permetria també integrar els diferents grups sectorials que treballen temes concrets de manera independent a les assemblees de barris i pobles.

Qualsevol àmbit: El que considereu oportú i es necessiti a cada moment, per exemple, els barris i pobles els noms dels quals comencen per R o llurs festes majors son durant el mes de gener, podrien crear un àmbit de treball si ho consideren útil.

Exemple de funcionament:

 1. L’assemblea del Raval (en altres assemblees, si així ho decideixen, podria ser una comissió o grup de treball) aprova proposar a la resta de barris del districte de Ciutat Vella de Barcelona una concentració a X el dia Y.
 2. Es comunica la proposta als barris del districte.
 3. Els barris del districte incorporen la proposta a la seva agenda i segons els seus propis mecanismes prenen una decisió.
 4. Cada assemblea comunica la resposta, acceptant, declinant, matitzant, postposant…
 5. Es concreten detalls i si és necessari, es fixa una reunió real o telemàtica.

Pensareu que l’exemple és banal, per què no ho arregleu per telèfon o per correu electrònic? No és tant banal.

1) Desconeixem com es desenvolupa cada assemblea ni els seus mecanismes per debatre una proposta. 2) Si la proposta fos, per exemple, per a Barcelona, el telèfon es complica, imagineu Catalunya. 3) Ens volem assegurar que la proposta, com a mínim, serà plantejada per les assemblees germanes, quan la seva agenda ho permeti i la nostra confiança en l’efectivitat de les llistes de correu o en els correus electrònics es redueix cada dia ( “no ho he vist, a quina adreça m’ho vas enviar? Ah, clar, aquesta és només per a…i com us va anar? llàstima…”)  4) Establert el canal, la norma de cortesia i de bon funcionament en xarxa implica que la proposta requereix resposta, encara que sigui negativa o dilatòria. 6) no inundem les llistes de correu i tenim totes les respostes ordenades i en un mateix lloc 5) això permet que les persones que s’incorporin al debat més tard poguessin saber les respostes que s’han donat des d’alguns barris i pobles que s’han posicionat més ràpid. Pensem que això pot ser un factor que animi a l’assemblea. 7) A més a més de compartir, també volem copiar, sobretot aquelles accions que han sigut un èxit. 8) Ens permet ser transparents: qui proposa, qui dóna suport, qui no… 9) Pot ser una eina que ens ajudi a concentrar esforços i no dispersar energies en moltes accions disperses.

Si hagués existit una eina d’aquestes característiques creiem que, per exemple, la discussió d’una proposta complexa com la Coordinació General del Moviment estaria molt més avançada de com està avui. (10 de juliol): hauria arribat a totes les assemblees, totes hauríem conegut les decisions dels barris abans de la trobada de la Ciutadella, el que no deixa de ser una ajuda per avançar en el debat; totes les persones de qualsevol assemblea podrien accedir als acords i desacords de les altres assemblees de forma directa i detallada, escrit, a més en primera persona del plural per les mateixes assemblees…

I, evidentment, en cap moment s’exclouen les trobades o assemblees generals quan es vegi necessari aquests àmbits de debat i decisió. Només que disposarem d’una eina perquè la convocatòria i la seva preparació sigui més fluïda.

Plataforma:

Creiem que la millor plataforma per a l’eina seria l’entorn N-1, ja que és un entorn pensat precisament per crear xarxes horitzontals per intercanviar informació i compartir coneixement de manera descentralitzada.És una plataforma independent que no està controlada pels mateixos de sempre, sorgeix de la comunitat que s’ha dedicat a fer eines, difusió del programari lliure i defensar els drets en internet. Tal i com diuen a l’entrada ” Perquè les eines de l’amo mai desmuntaran la casa de l’amo…Xarxes socials del poble i pel poble!” (http://sindominio.net/hackmeeting/index.php?title=Portada)

Existeixen moltes assemblees que ja estan treballant amb aquest entorn i al compartir-lo estem construint i aprofitant-nos del que anomenen “federació” del coneixement col·lectiu.

És un entorn integrat que inclou prestacions de facebook, twiter, però a més a més, inclou fòrums, grups de treball, blog, wiki, administració de tasques, calendaris…i pujada d’arxius, documents i imatges, molt ben resolt.

L’inici seria molt ràpid, ja que es podria obrir en només uns dies a tots els barris i pobles. No hi hauria d’haver dificultat tècnica per a persones habituades a participar en fòrums i blogs d’internet. (s’ha de pensar que no tota l’assemblea necessariament ha de manipular l’eina, encara que s’ha d’asegurar que qualsevol persona pugui accedir a la informació).

+info N-1:

Si no estàs registrat en N-1, és possible que hagis de copiar i pegar les adreces per accedir

Una respuesta a “Proposta Construcció d’una eina d’intercomunicació entre assemblees de barris i pobles.

 1. Hola,

  Estoy involucrado en el desarrollo de lorea y n-1, y quisiera decir que hablamos de la posibilidad de usar n-1 para las asambleas y comisiones de barcelona como se propone aqui. Lo que sugieren desde nuestra cyberasamblea de desarrolladores e informaticos, es que nos montemos nuestro proprio servidor y formemos una nueva “semilla” federada de lorea, o en terminos menos friki, una red social hermana a n-1, para ser mas independentes, y para no pesar demasiado en los recursos ya limitados de n-1 misma.

  Al momento, ya usar una red social nueva es un gran paso para muchos, asi que esta idea viene como algo que hariamos tranquilamente, al formar algun grupo tecnico que pueda llevar adelante tal proyecto, de la manera mas simple posible para las comisiones y asambleas de barcelona.

  Para contactar conmigo, soy el usuario “skoria” en n-1 y estoy en el grupo sant andreu indignat, y de los desarrolladores de lorea ademas del grupo piratas de la acampada de plc.

  De todas maneras, me da mucho gusto ver esta propuesta, y que muchos barrios ya usan n-1.. todo lo mejor para raval y barcelona!

  Alejandro

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s