Manifestació contra els desnonaments i la repressió policial

Dissabte 30 de juliol 12 h C/Andrade, 22

Clot [ Metro Bac de Roda L2 i Metro Clot L1 i L2] 

Davant els desnonaments i la repressió policial, autodefensa veïnal!!

Amb aquest lema, des de la Xarxa de Suport Mutu us convidem a participar de la cercavila pel barri que sortirà des del mateix edifici on el passat dilluns 25 de juliol van ser violentament desnonats la Verónica i l’Eliseo.  Cap veïna fora del barri! Ara més que mai, solidaritat contra els desnonaments i la violència policial!

Davant el desnonament dels nostres companys veïns del Clot-Camp de l’Arpa 

El 25 de juliol de 2011, unes veïnes, companyes de la Xarxa de Suport Mutu de l’Assemblea Social del Clot-Camp de l’Arpa, van ser desnonades violentament pels antiavalots dels Mossos d’Esquadra després de més de 10 hores de resistència veïnal.

Des de la Xarxa de Suport Mutu ens vam solidaritzar amb aquesta família que portava gairebé 30 anys vivint al barri i vam fer nostra la seva reclamació per continuar en el seu habitatge, perquè entenem que aquesta lluita era col·lectiva i continua sent-ho. L’Eliseo i la Verònica portaven 5 anys amb aquesta lluita, guanyant el primer judici per una falsa acusació de falta d’impagament i perdent el segon on la injusta justícia va ajudar a perpetuar la manipulació de l’especulació decidint que el contracte de renta antiga no tenia validesa i que havia de pagar el doble pel lloguer, tal i com volia la propietaria.

Després de decidir entre totes una sèrie de mesures per pressionar Finques Masferrer, l’empresa administradora, i Alberto Viñas Tous (propietari de l’habitatge i de tot l’edifici), persona que havia ocupat diversos càrrecs de rellevància durant la dictadura feixista com Vicepresident del Sindicat Vertical de Premsa, Ràdio, Televisió i Publicitat i membre del Consejo Nacional de Prensa durant els anys setanta, entre d’altres càrrecs polítics. Aquestes mesures van passar per la visibilització del conflicte amb difusió via xarxes socials, col·lectius i persones afins, dues concentracions en front el despatx de l’administradora i una cercavila pel barri. La Xarxa de Suport Mutu també va preparar la resistència pel dia del desallotjament i vam convocar les nostres veïnes i companyes d’altres assemblees de barri i col·lectius socials de la ciutat de Barcelona per resistir una ordre de desnonament que ja prevèiem que seria dura i violenta tenint en compte les acostumades pràctiques policials i les darreres actuacions de les forces repressives en altres convocatòries per aturar desnonaments, com fou el cas de Vic fa uns mesos o els més recents de Sevilla i Madrid. A més a més l’advocada havia comunicat 2 dies abans que el propietari havia demanat reforços policials.

Pels volts de les 8:00 del matí ja érem més de 100 les persones allí concentrades, arribant a les tres-centes amb els pas del temps. Poc a poc anàvem recollint informació de la concentració de les “forces de seguretat policials” en les immediacions de la zona, presència que es feu efectiva en la forma de quasi vint furgonetes dels Mossos d’Esquadra, de les quals una quinzena van participar activament en l’agressiu operatiu policial. La resistència activa que s’havia plantejat des de la Xarxa de Suport Mutu també es feu efectiva i ràpidament vam organitzar un cordó humà tant a la porta d’accés a l’edifici com a les mateixes escales per tractar d’impedir l’actuació policial que havia rebut la benedicció d’un jutge. Els Mossos, sense cap tipus d’identificació, van accedir violentament a la vorera frontal de l’edifici rodejant a les persones que es concentraven a la porta, separant-les d’unes altres que van quedar fora d’aquest primer cordó policial, mentre uns altres policies carregaven contra les persones que es trobaven allà, moment en què un veí va rebre diversos cops que li van obrir una ferida sagnant al cap.

Ràpidament 6 furgonetes policials van irrompre sobre la mateixa vorera, obligant a algunes persones a apartar-se si no volien ser literalment atropellades, per protegir i ocultar l’acció dels seus agents a ulls de les persones que van quedar fora i dels nombrosos mitjans de comunicació presents, cap dels quals ha denunciat aquesta maniobra. A partir d’aquí es van succeir les empentes, cops, insults i prepotència habituals de les forces policials, actuació que es va respondre amb una ferma i decidida actitud per part dels companys que allà estàvem. Un a un va ser com van treure a les companyes que resistien a la porta, moltes de les quals van rebre cops i insults per part dels Mossos, que van retenir durant aproximadament una hora a una vintena d’elles en una zona propera tot i haver estat indentificades. Les persones que es trobaven a l’altra banda del cordó policial es multiplicaven per pressionar les forces repressives, traslladar ànims a les companyes resistents i tractar d’evitar i entorpir l’actuació policial. Passaven les hores i el desnonament no es podia efectuar, moment en què els Mossos van decidir irrompre en l’habitatge utilitzant escales per accedir al pis pel balcó i la terrassa gràcies a l’actitud col·laboracionista de ‘Mercadona’, que va permetre utilitzar una de les seves parets per col·locar l’escala.

La tensió i l’actitud resistent no afluixava i es van haver de suportar algunes càrregues més. La Verònica va ser llençada per terra per fer-la fora del seu balcó, l’Eliseo va rebre un cop de puny a la cara i va ser emmanillat -també el seu fill menor fou immobilitzat. Van ser retingudes a dintre de la casa amb la presència de 10 o més mossos antiavalots durant unes 2 hores, vigilades en tot moment i sense poder comunicar-se amb l’exterior. mentre arribaven els agents judicials i els representants de la propietat escortats per les forces policials que rebien la ràbia dels veïns allà presents en la forma d’insults i escopinades. Passades les 18.00 hores de la tarda d’aquest llarg 25 de juliol el desnonament es feu efectiu després d’identificar a la vintena de persones que resistien a les escales i al pis dels nostres veïns i després de l’arribada d’un camió de l’empresa ‘Cooperativa Petit i Mitjà Transport’ que es va emportar els seus mobles amb la col·laboració de treballadors de ‘Bcn neta’. Amb la retirada de les forces policials, que també protegien el ‘Mercadona’, la ràbia veïnal es va desfermar contra aquesta empresa amb llarg historial d’explotació i assetjament laboral en la forma d’insults al seu encarregat i llançament d’escombraries a la porta.

Però des de la Xarxa volem deixar clar que, malgrat que els nostres veïns s’han quedat sense casa, el que va passar ahir no ha estat una derrota. Que, malgrat els cops, les empentes, l’agressivitat i les ferides rebudes, ahir vam demostrar amb força i ràbia que estem més vives que mai. Seguirem aprenent, seguirem teixint solidaritats i xarxes entre nosaltres, seguirem guanyant confiança i perdent la por. Perquè no creiem en les seves lleis injustes i, per tant, no les acceptarem; perquè pensem que el suport mutu entre les veïnes és el camí, perquè si sola no pots, juntes ho podem tot!!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s